kolmapäev, märts 30, 2011

Beseekattega punasesõstra kook

Augustikuus sai sügavkülma poetetud mõned topsid punasesõstra püreega. Ühel päeval kappi revideerides avastasin häbiga, et ükski nendest polnud talve jooksul kasutust leidnud. Nii ma siis ühe karbi sulama tõstsin. Algselt kavatsesin teha hoopis teistsuguse koogi, aga kui Mari-Liisi blogist selle koogi retsepti leidsin,hakkasid peas hoopis teised mõtted mõlkuma.
Koogi põhjaks segasin omavahel 100g toasooja või ja 2spl suhkru. Siis lisasin 2,5 dl jahu, millele segasin juurde pool tl küpsetuspulbrit ja 2spl vett. Segasin kiirelt taignaks ja katsin sellega 26cm lahtikäiva koogivormi põhja ja pisut ka ääred. Vormi põhja läks ka küpsetuspaber. Taigna rullimisega vaeva ei näinud, vaid tegin selle töö sõrmedega ära. Siis asetasin koogipõhja külma ootele.

Vahekihi valmistamiseks läheb vaja:

25g võid, 2spl jahu, 1,5dl vett, 1,5 dl suhkrut, 4 munakollast, 1dl punasesõstra püreed

Sulatasin potis või, tõstsin siis tulelt, lisasin jahu ning vispeldasin hoolega, siis kallasin juurde vee ning jätkasin vispeldamist kuni sain ühtlase segu. Nüüd lisasin suhkru ja asetasin poti tagasi tulele ja kuumutasin pidevalt segades segu paksenemiseni. Nüüd lisasin ikka vispeldades ükshaaval munakollased ning kõige lõpuks punasesõstra püree. Panin poti seguga külma jahtuma.

Nüüd lülitasin ahju 200 kraadile. Kui ahi vajaliku temperatuuri saavutas, tegin koogipõhjale kahvliga augumustri ja küpsetasin alumisel siinil (vt. Mari -Liis) 15 minutit.

Vahepeal mikserdasin 4 munavalget tugevaks vahuks, siis lisasin edasi mikserdades vähehaaval 1,3 dl suhkrut.

Eelküpsetatud põhjale valasin punasesõstra segu , peale munavalge vaht, lusikaga mõned muhud ka peale ja küpsetasin veel 10 min.

Siin tegin õpetuses muudatuse ja küpsetasin kooki keskmisel siinil. Millegipärast arvan, et alumisel siinil küpsetades oleks besee krõbedam tulnud. Sellegipoolest maitses kook hästi ning järgmisel päeval olid kõik maitsed eriti tasakaalus.


.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar