neljapäev, märts 17, 2011

Kartuli-bouillabaisse

Olen viimasel ajal täiesti teadlikult püüdnud toidublogisid vältida. Sel lihtsal põhjusel, et hakkasin taipama oma väikest sõltuvust blogide lugemises. See on ju sõltuvus, kui sa ennast kell üks öösel avastad arvuti tagant järjekordset blogi klikkamas. Minu pikk retseptiraamatute ja toiduajakirjade rivi oli jäänud hoopis unarusse. Ja millised toredaid raamatuid tegelikult olemas on! Nii olengi vahelduseks püüdnud uusi ideid leida just kokaraamatutest. Selle ütlemata lihtsa retsepti leidsin 2004. aastal ilmunud "Vahemere maade kokaraamatust". Retsept oma lihtsuses lausa kutsus järele proovima.

4spl oliiviõli
150g peekonit
150g musti oliive
1 loorberileht
4 kooritud küüslaguküünt
1,5 kg kooritud kartuleid
1l puljongit

Kuumuta õli suures kastrulis tuliseks. Pruunista peekonit koos oliivide, loorberilehe ja küüslauguküüntega 5 minutit. Lisa kartulid ja hauta madalal kuumusel 5 minutit. Vala kartulitele kuum puljong (nt. juurvilja või kana) ja keeda veel 15 minutit või seni kuni kartulid on valmis. Maitse, vajadusel lisa soola ja pipart. Serveeri kuumalt või toatemperatuuril.
Mulle tuletas see toit oma idee lihtsuse poolest meelde pekikastet lapsepõlvest, st. valmistada toit kodus olevatest toiduainetest. Meil rippus sahvris suitsusink, sibulad ja piim olid alati olemas, kartulid ka salves ja nii sõime korra või paar nädalas pekikastet kartuli ja hapukurgiga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar