neljapäev, november 03, 2011

Mehhiko minikurk

Oma kolmandal aednikukevadel tabasin end juba veebruarikuus üha enam ja enam põllumaale mõtlemas. Öökapile siginesid aiaraamatud, arvutis tippisin otsingumootorisse üha sagedamini erinevate köögiviljade nimesid. Tallinnasse sissesõidul sai kohustuslikuks Hortesest läbipõikamine. Mõned korrad sattusin ka Hansaplanti. Sealt minikurgi seemnepakk minu ostukorvi rändaski.


Seemnepakil oli enam-vähem selline pilt.

Ei mingit selgitust selle kohta, kui suured need minikurgid siis olema saavad. Soovitati kasvatada kasvuhoones.
Pakki avades selgus, et seal on 10 seemet ja 8.mail nad potti idanema läksid. Kõik taimekesed tärkasid kenasti ja 26.mail istutasin 3 taime kasvuhoonesse. Ülejäänud sokutasin emale ja Piretile.
Algul oli taimede kasv väga aeglane. Olin kindel, et ega neist midagi tule.Juulis käisin Pärnus ja ema kasvuhoones olid taimed väga jõudsasti kasvanud ja moodustasid kasvuhoone ühes nurgas tõelise liaanipuhma. Hoolikal otsimisel leidsime ka paar kurgikest. Arvasime siis koos, et meie tingimustes kurgid suurt saaki kandma ei hakkagi. Tagasi Hiiumaal avastasin ka enda taimekestel mõned viljad. Augusti keskel sain juba paar peotäit kurgikesi ja kuu lõpuks olid taimed end sõbralikult tomatitaimede ümber keerutanud ja saagi üle ka kurta ei saanud. Algul ma tomatite pärst pisut muretsesin, kuid selleks polnud mingit põhjust. Tomatid, millede ümber kurgid väänlesid olid oma naabritega võrreldes isegi saagikamad.


Mismoodi minikurk maitseb? Ega ta meile harjunud kurgimaitsega pole. Noored viljad on pisut hapuka maitsega,meenutades võibolla isegi toorest melonit. Vanemad viljad on väga seemnesed. Minu jaoks ehk liigagi seemnesed, nii et hamba all puruneb kõigepealt kest ja siis valgub välja seemnepasta. Toiming meenutab pisut tikrisöömist.Minupoolne järeldus on, et viljad peaks üsna noorelt ära korjama. Vaid paari sentimeetri pikkuseks kurgikesed kasvavad ja vanad viljad päris kurkide kombel mingeid kolletumise või krimpsu tõmbumise märke ei ilmuta.
29. septembril olime sunnitud kasvuhoone lahti võtma, kurgitaimed olid siis veel täiesti elujõulised. Päris kurb oli korralikke taimi metsa alla saata.


Mida ma minikurkidest valmistasin.
Marineerisin neid ürtidega nn. soolohoidisena ja ka koos teiste köögiviljadega.
Lisavad kindlasi põnevust meie toidulauale.

1 kommentaar:

  1. Ja minu kurgid kasvasid sama kauniteks, kuigi kasvama läksid alles suve teises pooles ja siis enam pidama ei saanud. Panin purki mee ja sidruni mahlaga, proovinud veel pole:)

    VastaKustuta