kolmapäev, november 09, 2011

Tomatid

Endakasvatatud tomatid maitsevad ikka hästi küll.
Sellel kevadel tellisin netist 89 euro eest kasvuhoone,mõõtutega 2 korda3 meetrit, materjaliks tugev roheline ruuduline kile, ukse sulgemine 2 tõmblukuga, tagumises seinas tuulutusluuk.
8.mail sai kiirkorra valmis meisterdatud kasvuhoone alus. Selline päris lihtne, lauad raamiks ja üks laiem laud keskele vahekäiguks. Tuttavalt talunikult saime järelkärutäie kõdusõnniku mulda,millele lisasin veel kasvuturvast.9.mail istutasin taimed:18 MALLE F1,1 põõsastomat RONCO ja 2 põõsastomatit BENITO. Taimed olid pidanud istutamist mitu päeva ootama,nii et algul olid nad üsna õnnetukesed ja panime neile tugedeks ka kepid. Paari nädala jooksud kosusid tomatitaimed üsna kenasti ja tuli hakata juba külgvõsusid näpistama.15.juunil sidusin tomatitaimed üles. Põimisin aednikunööri ümber taime ning kinnitasin kasvuhoone karkassi külge. Järgmisel aastal peab kindlasti välja mõtlema mingi teistsuguse variandi, sest tomatitaimede raskus hakkas kasvuhoonet laiali vajutama. Lõpuks oli võimatu ust ööseks sulgeda.


Esimese tomati saime 14.juulil.19.juulil juba ämbritäie. Malle on päris saagikas ja maitsev sort. Põõsastomatid on hästi tugava tekstuuriga, ploomikujulised.


Vaade kasvuhoonesse. Krussis lehed esiplaanil viitavad temperatuuride kõikumisele (ema õpetus). Lõpuks sain kasvatada ka basiilikut, sest avamaal ja rõdupotis ei taha tema kasvatamine mul kuidagi õnnestuda.
Kokku kasvas sellel aastal kasvuhoones 21 tomatitaime, mis on ilmselgelt palju.
Järgmisel aastal om maksimumarv 15.
Põõsastomat tahab küllaltki palju ruumi,minu väikeses kasvuhoones pole tema kasvatamisel mõtet.

Rõdul olen kasvatsnud mitu aastat potitomatit VILMA.
Taimed kasvatan ise ette. Sellel kevadel läksid seemned mulda 24.aprillil, eelmisel aastal pisut varem.


Istutasin tomatitaimed 3-4 kaupa suurematesse pottidesse, milles oli kasvuturvas, natuke lisasin ka kõdusõnniku mulda.


Tomatid 4.augustil. Sort on väga hea magusa maitsega.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar