teisipäev, oktoober 12, 2010

Võilillemesi


Vanaema Rita on suur Maria Trebeni austaja. Maria raamat "Tervis jumala apteegist" on tal alati käepärast. Ilmselt on taimed tema tervist tõesti kõvasti turgutanud, sest 78 - aastasena ei ole näiteks 12 kilomeetriline jalutuskäik talle mingi probleem. Võilillemett on ta keetnud juba aastaid. Sel aastal otsustasin selle tegevuse ka ise ette võtta. Trebeni õpetust järgides oleks mee koostises vaid võililleõisikud, vesi, sidrun ning suhkur, mina tuunisin mett internetist leitud õpetuste järgi veel ka vaniljesuhkruga. Arvan, et see postitus sobib esimeseks retseptiks rohelisse märkmikku.


1l võililleõisi (ainult kollased kroonlehed)

umbes 1l vett

pool sidrunit

1 kg suhkrut (täisroosuhkur on muidugi kasulikum, aga ka 5 korda kallim), mul oli tavaline

1tl vaniljesuhkrut


Pese võililleõisikud.Pesemine on oluline, sest vaatamata sellele,et korjasin võililli puhtast kohast, oli pesuvee põhjas ohtralt liiva ja pisikesi tigusid. Viiluta pool sidrunit. Pane õisikud ja sidruniviilud potti, vala üle külma veega ja lase keema tõusta. Keeda paarkümmend minutit tasasel tulel. Jäta keedus ööpäevaks tõmbama. Järgmisel päeval kurna saadus läbi sõela, pigista õisikutest võimalikult palju vedelikku välja. Lisa võilillemahlale ( mis on muuseas väga huvitava maitsega) suhkur ja vaniljesuhkur ja hakka vedelikku kokku keetma. Varu aega, sest see tegevus võib võtta päris palju aega, no näiteks minul kulus kuskil 3 tundi. Valmis saadus peaks olema värske mee konsistensiga. Riisu meelt kindlasti ka vaht. Vala mesi kuumadesse purkidesse.

Minu arust peaks selline siirup sobima väga hästi kuumutamist vajavatesse toitudesse mee asendajaks, kuna kuumutamisel mee kasulikud omadused niikuinii hävivad.

Minutehtud võilillemesi:

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar