esmaspäev, jaanuar 23, 2012

Talvine rõõm - värske kilu

Talviti eksib mõnda Hiiumaa sadamasse kilutraaler, kust kohalikud teadjamad inimesed värsket kilu hangivad. Nii sattus päris kena kilukogus ka pühapäeva õhtul minu köögilauale.
Maitseainete riiulil sobrades selgus, et sealt puudus kiluvürts. No ei olnud viitsimist poodi minna ja nii tuli appi Toidutare, kus kiluvürtsi koostisained kirjas olid. Koguseid küll polnud, panin tunde järgi ühte ja teist, uhmerdasin vürtsid peenemaks, lisasin soola ja suhkrut ning soolasin kilud sisse. Hiljem lisasin veel loorberi ja värske rosmariini.


Niisiis kiluvürtsi koostisained on: vürtspipar, must pipar, koriander, muskaatpähkel, ingver, nelk, kaneel, kardemon, rosmariin.
Ingveri ja kaneeli panin jahvatatud kujul, teised vürtsid uhmerdasin ja rosmariin on värskelt potist lõigatud.













Ülejäänud kilud said fileeritud ning sitsiiliapäraselt ahjus küpsetatud. Idee ammuselt Sitsiilia reisilt, kus sama roog valmis sardiinidest.




















500g värsket kilu (fileeritud)
pool sidrunit (viilututud)
2 küüslauguküünt (viilutatud)
mõned loorberilehed ja oliivid
maitserohelist (petersell, pune)
riivsaia
oliiviõli
soola, pipart


Määri ahjuvorm õliga, puista põhja pisut soola. Keera kilufileed rulli ja lao vormi, säti rullide vahele sidruni- ja küüslauguviilud, pista siia-sinna mõned loorberilehed ja oliivid. Jahvata kaladele soola ja pipart, puista peale maitseroheline ning kasta lahkelt oliiviõliga. Lõpuks riputa roog üle riivsaiaga.
Pista vorm 10 minutiks 200 kraadisesse ahju.
Serveeri salati ja musta leivaga.


Eestimaised kilud......







ning sardiinid Sitsiiliast.

1 kommentaar:

  1. hehe kätud tunnen küll ära, aga kas pildid ongi hiiumaa köögis tehtud? :)

    VastaKustuta