pühapäev, veebruar 27, 2011

Metsseapada

Kui peres on kirglik jahimees, siis on vabariigi aastapäeva õhtusöögiks otse loomulikult üks korralik pajaroog. Pajaroaks on parim nii umbes kaheaastane emis. Kuldiliha puhul on mõttekas hoida liha marinaadis pisut kauem. Põrsaliha aga pikka marineerimist ei vaja. Metssealiha kvaliteedi hindamiseks on parim vahend nina- kui lõhn tundub liiga muskuseline, tasub pikemale marineerimisele igatahes aega panustada.
Esimene päev:
1,5 kg metssealiha
3 varsselleri vart
2 suuremat porgandit
2 loorberilehte
5 tera rohelist pipart, 5 vürtsitera, 1 tl rosepipart, 10 musta terapipart
( mõnikord asendan rohelise pipra kadakamarjadega)
punast veini (nt. Melrot, Carmenere)
Lõika liha suupärasteks tükkideks. Tükelda ka porgand ja varsseller. Lao liha ja juurikad kaussi, puista vahele maitseained ning vala peale niipalju veini, et kõik ained oleks kaetud. Jäta marineeruma.








Teine päev
Vajad veel:
100g peekonit
seeni
1 suurem sibul
4 küüslauguküünt
puljongit
tüümiani
soola, pipart
paneerimiseks jahu
Patsuta liha kuivaks. Teine võimalus on liha suurele sõelale nõrguma jätta: see on nagu kaks ühes, sest liha soojeneb toatemperatuuril ning pealispind muutub samal ajal kuivemaks.
Puista liha pinnale soola ja pipart, paneeri jahus ( mulle meeldib kilekoti variant ) ning pruunista kuumas õlis. Pruunistasin aja kokkuhoiu mõttes osa liha otse ahjupotis ja teise osa pannil.
Lao liha, juurviljad, seened (minul olid seekord kuivatatud lehter-
kukeseened) potti, nopi veinist välja suuremad pipraterad ning vala potti. Pruunista pannil peekon, lisa hakitud sibula-ja küüslaugutükid. Kui kasutad hautises värsked seeni, tasub needki pannilt korra läbi lasta. Lisa kõik ained potti, vala peale niipalju puljongit, et liha oleks kaetud. Parim on muidugi ise keedetud puljong, kuid sobib ka fond. Puista peale värsket või kuivatatud tüümiani, kata kaanega ning jäta vaiksele tulele podisema. Minu pajad valmivad 3- 5 tunniga- aeg sõltub lihast. Tunnike enne valmimist eemaldan kaane ja lasen üleliigsel leemel aurustuda, see nipp aitab hautisel ka tummisemaks muutuda. Nüüd on ka paras aeg proovida, kas soola on ikka parasjagu. Ideaalne oleks kui pada saaks enne pidusööki mõni tund veel maitseid endasse akumuleerida.
Vahepeal on paras aeg valmistada näiteks kartulipuder ja mesised kaalikad ingveriga ning pidusöök võib alata.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar