Anšoovis ja kilu on mõlemad väikesed heeringalised. Esimese kodu on Vahemeres, teisel Läänemeres. Nõnda võib ka anšoovis näiteks valekilu olla.
Õnnelik on päev kui sul õnnestub osta kogunisti 2 kilo värsket kilu. Odav, aga luksuslik. Töömahukas, aga maitsev. Ühele perele, kus on kolm kilusööjat on 2 kilo korraga söömiseks ikka liig mis liig. Kui marineeritud ja ahjukilude ports on kõrvale pandud ,valmistan ülejäänutest vürtsikilu. Selleks sobib poest ostetud Santa Maria maitseainesegu. Segan maitseained soola ja suhkruga ning laon kilud kihiti karpi, kihtide vahele peidan veel loorberilehe. Meile maitsevad kalakesed juba järgmisel päeval, kuid kolmandal päeval on isu otsas. Nüüd on paras aeg kalad rappida, suurematel luu välja õngitseda, ka seljauim ära rebida ning purki või kaussi laduda. Kihtide vahele ja peale panen sibularattaid ja lõpuks kallan kupatuse õli ja pisukese sidrunimahlaga üle. Sellisel moel säilivad kalad külmkapis mitu nädalat ning söögiabi (näiteks praemuna rõõmustamiseks) on omast käest võtta.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar