reede, jaanuar 27, 2012

Ahjus küpsetatud hõbekoger

Loodan, et ma kala õige nimetusega ei eksi. Vaatasin netist nii kogre, kui ka hõbekogre pilte ja mulle tundub, et need isendid on ikka hõbekogred.



Niisiis, kui sa juba pikki aastaid ürgmehega abielus oled, tuleb ikka ette selliseid üllatusi, et niisugused kalad su köögikapile satuvad. Kui kõik ausalt ära rääkida,ega ma neid nähes just õnnest lakke hüpanud. Saareelanikuna ju ammu teada, et Läänemere kogred on väääääga luised kalad. Mida nende lõunamaiste nimekaimude kuld-merikokrede kohta öelda ei saa. Ainus põhjus miks nad ikka lõpuks ahju rändasid oli see, et just hiljuti olime koos sõpradega maitsva karpkala valmistanud. Enam-vähem samal moel ma ka kogred küpsetasin.















Vaja läheb:
mõned kalad (karp on igal juhul parem valik)
juurviljapadja jaoks erinevaid juurikaid, nt. porru. porgand, varsseller, paprika, oliivid jne.
värskeid ürte,nt. rosmariin, tüümian
ohtralt küüslauku
paar sidrunit
valget veini
õli
soola , pipart

Roogi ja rapi kalad, eemalda lõpused. Pese ja nõruta kalad. Tupsuta majapidamispaberiga võimalikult kuivaks.Hõõru kalad seest ja väljast soola ning pipraga ning lase maitseainetel pisut mõjuda.
Tükelda köögiviljad ning aseta küpsetusvormi põhja. Kokrede puhul praadisin juurikaid kergelt võis. Karpkalade puhul ladusime need otse ahjupannile.
Lõika kala külgedele mõned sisselõike ja prae neid kergelt õlis. Sisselõigetesse võid poetadaka mõned küüslauguviilud.
Topi kalade kõhtu maitseroheline, sidruni-ja küüslauguviilud.
Aseta kalad juurviljapadjale, sirista üle valge veini ja oliiviõliga, pista 180 kraadisesse ahju ja küpseta kalade suurusest olenevalt 25-40 minutit.
Kogred valmisid Hiiumaa ahjus 25 minutit, 2 pooleteistkilost karpi külaahjus umbes 30minutit ning kolmekilone karp Tallinna ahjus 45 minutit.
Ja siis kannatust (käib kokrede kohta), läheb tõeliseks luunoppimiseks. Kõhuääred suutsin kahvli ja noaga kätte saada, kuid selja ja sabaosas tuli kõige kangemad prillid ninale panna ja näppudega luid välja õngitseda.
Maitsel polnud väga vigagi, kuid kalaluu foobia all kannatajatele on karpkala parem valik, sest peenikesi luid on karbil vaid sabaosas.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar