kolmapäev, oktoober 27, 2010

Heietus salakavalatest ainetest juurikates

Niisiis minu armas punapeet on pungil nitraate täis. Sellist asja lugesin 25. oktoobri Postimehest. Taipasin kohe õudusega, et olin viimase nädala jooksul valmistanud kahel korral boršisuppi ja korra veel ahjupeete. No kõige hullem varant: keeduvette voolab nitraadimeri ja kui vees leotamine võib nende(n) kogust vähendada, siis ahjupeetidesse jäävad nad selle loogika järgi ju alles.
Väga halvad juurikad on veel redis,salat, seller,rukola(teadaolevalt Anni Arro suur lemmik). Kõrge nitraadisisaldusega on veel till, porrulauk, petersell -kõik eespool loetletud on minu lemmikud. Lisaks veel hiina kapsas ja nuikapsas. Keskmise nitraadisisaldusega on kapsas ja kaalikas. Väikese n sisaldusega porgand(kuigi artikli sees nimetatakse ka teda kõrge n sisaldusega juurikaks). Väga väikese n sisaldusega on tomat, kartul, seened(jess),mugulsibul, küüslauk, marjad, puuviljad, tera-ja kaunviljad.
Õnneks väidetakse, et Eestis kasvatatud juurikad sisaldavad n vähem. Meil elab vähem taimekahjureid, mistõttu pole vajadust neid nii palju mürkidega pritsida. Samuti pole meie juurikatele jm. saadustele vaja lisada säilitusaineid.
Nitraatide kogust saab vähendada:
leotades-tunniajane leotamine aitab n hulka vähendada kolmandiku võrra
keetes-80% n läheb keeduvette
marineerides,hapendades, soolates
ära kasuta tilli, selleri ja peterselli varsi.
Niipalju agasid jäi aga õhku. Hakkasin siis netis surfama ja leidsin veel igasuguseid teooriaid, selleni välja, et punase liha, sibula ja küüslaugu söömine tekitab alzheimeri tõbe???
Kolmanda päeva õhtuks aga avastasin enda jaoks samuti netist kellegi Roostele omistatud lause.
Kõige pikem ja piinarikkam enesetapu moodus on ülitervislikud eluviisid.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar