pühapäev, oktoober 24, 2010

Õunapirukas kohupiima muretaignaga


Olen selle taignaga teinud tavalist plaadikooki. Nüüd tekkis aga idee valmistada ameerika õunapiruka tüüpi küpsetis. Taigna retsept on Ida Savi raamatust "Saiad, koogid, pirukad".
Piruka täidis on tavaliselt loominguline. Täna siis selline.

Kohupiimamuretaigen (pool kogust)

150g jahu (kolmandik täisterajahu)
100g võid
100g kohupiima
1spl suhkrut
pisut soola

Kõik muretaigna valmistamise retseptid algavad sõnadega: sõelu jahu lauale kuhja, ... . Mina aga võtan suure kausi, sest laual toimetades on pärast palju koristamist. Niisiis, sõelu jahu kaussi, lisa sool ja suhkur, sega läbi. Nüüd lisa külmad võitükikesed ja näpi kiiresti riivsaia taoliseks puruks. Kiirus on oluline, sest või ei tohi sulama hakata. Lisa külm kohupiim ja mätsi jälle kiirelt palliks. Aseta vähemalt pooleks tunniks külma.

Tänane täidis
5 õuna
50g rosinaid
2spl konjakit
4-5 spl suhkrut
kaneeli
riivitud muskaatpähklit
jahvatatud ingverit
2spl jahu

Pese rosinad ja jäta likku. Koori õunad ja lõika pisikesteks tükkideks. Lisa suhkur, konjak,maitseained ja sega. Lisa ka jahu ja jäta täidis ootele.
Pane ahi 200 kraadile sooja. Mina kasutan pöördõhku.
Jaga taigen 1/3 ja 3/4. Rulli suurem osa taignast ümmarguseks kettaks ja vooderda sellega pirukavorm. Üle serva jääv taigen lõika maha. Nüüd oleks vaja pirukapõhja eelküpsetada. Selleks on minu arust kõige lihtsam variant toestada servad fooliumiga. Et piruka põhi tuleks krõbedam, võib seda ka lahtiklopitud munaga määrida. Eelküpseta põhja 5- 7 minutit.
Nii, nüüd on mul ikka hirm, et põhi võib läbi vettida. Selle vältimiseks puistan sinna 1 purustatud digestive küpsise. Vala täidis vormi. Rulli väiksem taignaosa samuti kettaks. Määri eelküpsetatud taigna ülemine äär munaga ja suru ketas sinna peale. Ülejäänud servad lõika ära.
Määri pirukas munaga, tee taignasse kahvli või noaga mõned õhuaugud. Pista pirukas ahju ja küpseta 200 juures 20 minutit ja 160 kraadi juures veel 10 minutit.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar