reede, märts 23, 2012

Neljapäev on kalapäev: ahven ja tursk

Mu kallile kaasale meeldib väga väljend: ahven hommikusest püügist. Just selline isend taldrikul lebab. Lisaks ahvenale sattus Väinameres kalameeste võrku ka keskmise kasvuga tursk. Selles piirkonnas on see tõeline ime. Arvatavasti peab selle eest tänulik olema viimastele suurtele tormidele, mis on Läänemerd hapnikuga rikastanud ning siia soolasemat vett toonud.


Ahven kaalus ligi 300 grammi ning oli lisaks muljetavaldavale kaalule pungil marjast. Minu jaoks oli kogemus ahvenamarjaga esmakordne, hiidlasest kaasale kauge lapsepõlve maitsemälestus. Nõnda siis otsustasime, et rapime kalalt soomuse, puistame peale pisut soola ning jahu ja praeme kala kenasti kuldseks. Marjalt eemaldasin kelme, praadisin õlis keskmise sibula kuubikud, lisasin marja, hautasin veel mõne minuti ning lõpuks lisasin pisut hapukoort. Kala ja mari taldrikule, pisut hakitud rohelist sibulat peale, tükike musta leiba pealehammustamiseks - no mida paremat veel tahta...Hästi elame!


Tursk valmis juurviljapadjal ahjus küpsetatuna.

Vokkisin pannil sibula, paprika, porgandi, varsselleri ja küüslaugu. Maitsestasin juurikad soola ja pipraga, lisasin ka peotäie musti oliive. Kalatükid pruunistasin kergelt pannil, asetasin need juurviljadele. Kallasin kaladele klaasikese kuiva valget veini, maitsestasin soola ja pipraga, asetasin kaladele mõned küüslauguviilud, niristasin üle oliiviõliga. 20 minutiks 200 kraadisesse ahju ning õhtusöök oli valmis.
Ilus elu jätkub...





Uut ilusat elu tuleb oodata, sest reedel tuli jäämineku tõttu võrgud jää alt kiirelt ära päästa.

1 kommentaar:

  1. Imeline saareelu! Suu jookseb vett ja unistused kerkivad taas silme ette:)

    VastaKustuta