esmaspäev, veebruar 07, 2011

Aurupirukad











Niisiis, aurutaja on lõpuks sisse õnnistatud. Kui ma Teelelt jõulukingiks aurutaja tellisin, ei osanud ette näha, et sellega nii kaua aega läheb. Aga millal siis veel, kui idamaade uue aasta puhul see riistapuu kasutusele võtta. Miks just aurupirukad? Ikka seetõttu, et idee oli mul juba kaua peas keerelnud. Tainaretseptki oli kaustikus kirjas. Hakkliha püüdsin maitsestada hiina ja tai maitseainetega.

Tainas:
250g jahu
1tl kuivpärmi
1tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
1tl suhkrut
1spl seesamiõli
130ml sooja vett

Sõelu jahu kaussi, lisa pärm,küpsetuspulber, sool, suhkur, sega läbi. Lisa õli ja vesi ja sõtku tainas palliks. Nüüd võta tainapall ja mudi seda käega (nn. käepäkaga?) jahusel laual kümmekond minutit, kuni tainas on mõnus siidine.Vormi tainast pall ja aseta kaussi. Kata tainakauss toidukilega ja pane suuremasse kaussi 40 kraadisesse vette kerkima. Las kerkib kahekordseks.

Täidis:
200g veiseliha
200g sealiha
1 punane paprika
1 sibul
2 küüslauguküünt
tükike ingverit
soola pipart
sojakastet
tšillikastet
teravat tšilli-ja ingverikastet
seesamiõli

Aja lihad 2 korda läbi hakklihamasina. Tükelda paprika, sibul, küüslauk ja ingver võimalikult peeneks ning kuumuta pannil kergelt läbi. Sega hakkliha ja juurviljad kokku ning maitsesta kastmete, soola ja pipraga, lisa ka pisut seesamiõli.
Vooli tainas vorstiks ja lõika 16 tükiks. Veereta tükid pallikesteks ja jäta rätiku alla 10 minutiks rahunema.Lõika küpsetuspaberist 16 ringi, millele saiad peale panna. Rulli pall ringiks, aseta ringile lihatäidis(ära koonerda) ja voldi ülevalt kokku. Aja vesi sobilikus anumas keema, aseta sellele aurutaja ja auruta saiu 15 minutit.
Valmistasin saiu 2 jaos: esimesed kohe peale vormimist ja teised tunnike hiljem. Peab ütlema, et ootamine tuli isegi kasuks. Kohesel aurutamisel oli saiade ülemine osa liialt paks, natuke ootamist aga tähendas seda, et tainas sai laiali vajuda ning pirukas tuli ühtlasema koorikuga. Tippimise jaoks valmistasin kastme jogurtist ja tšillikastmest.
Eks ühe õige eestlase jaoks on pirukas ikka pealt kuldne ja ahjus küpsetatud, aga vahelduse mõttes olid pirukad päris mõnusad. Järgmine väljakutse on dim sum.

1 kommentaar: