teisipäev, oktoober 18, 2011

Graaviräimed sinepikastmes



Retsept on pärit Leif Mannerströmi raamatust "Heeringas ja räim".

0,5 kg ilma nahata räimefileesid

Soolvesi:
1dl suhkrut
0,5dl soola
0,5dl vett
2spl valget pipart
1 kimp tilli

Kastme jaoks:
2spl rootsi sinepit
1spl tumedat sinepit
3spl suhkrut
0,5 sidruni mahl
1spl punaveiniäädikat
1spl sojakastet
mõned tilgad Worchesteri kastet
0,5tl jahvatatud valget pipart
1spl vett
1,5dl rapsi-või maisiõli(oliiviõli ei sobi)
1 kimp tilli

Hoiatan ette, et räimede puhastamine on küllaltki tülikas töö. Kui osta fileed, läheb asi kindlasti libedamalt. Minul olid aga räimed niiöelda "hommikusest saagist",nii et kogu töö tuli endal ära teha. Õnneks aitas "Kukul külas" saade koos Indrek Sammuliga ajal mõnusalt veereda.
Esimesel päeval tuleb räimed soolvette panna. Selleks lahusta sool ja suhkur vees.
Purustage valge pipar jämedalt ja hakkige till peeneks ning lisage veele. (Minul valget terapipart polnud, asendasin selle musta pipraga ja panin vähem.)Pange fileed soolvette ning jälgige, et kõik oleks kenasti vedelikuga kaetud. Asetage räimed vähemalt 24 tunniks külmkappi.
Järgmisel päeval valmistage sinepikaste.
Segage kokku sinepid (no kust seda rootsi sinepit meil saada on? kasutasin soome mahedat ning prantsuse sinepi asemel konjakiga sinepit), suhkur,sidrinimahl, äädikas, sojakaste, Worchesteri kaste, pipar ja vesi ning siis siristage juurde pidevalt segades õli. Lõpuks segage kastmesse hakitud till. Pange kaste mõneks tunniks külmikusse tõmbama.
Laotage räimed vaagnale ja serveerige sinepikastme, röstisaia ja klaasi vahutava õllega.
Ma ei ole rootsi köögi maitsetega eriti kursis, kuid roog tundus küll kuidagi "rootsilik" ja õlu oli ka kalale täiesti sobilik kaaslane.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar